Taal selectie NL

Taal

Choose your language

Biografie

Frans Willems werd geboren op 4 oktober 1949 in Leiden. Als kind tekende Frans al erg goed, maar pas op latere leeftijd begint hij met schilderen. Hij heeft zich ontwikkeld als veelzijdige kunstschilder. Het eerste wat opvalt aan het werk van Frans zijn de vele stijlen, waarin hij zich uitdrukt.

Frans komt uit een Katholiek gezin. Al op jonge leeftijd stelde hij echter kritische vragen over het geloof en is hij rg geïnteresseerd in metafysische vraagstukken. Deze interesse blijft als een rode draad door zijn leven lopen. Op zijn dertigste komt Frans in aanraking met de boeken van Jozef Rulof. Vanaf dat moment houdt Frans zich bezig met de studie van deze metafysische schrijver. In deze studie is het belangrijkste gegeven: Er is geen dood, er is louter vooruitgang en bewustwording. Hij probeert zoveel mogelijk thema’s uit deze studie in zijn schilderijen tot uiting te brengen. Hij zegt hierover: “Dit genre wordt vaak vergeleken met surrealisme, wat niet verwonderlijk is, omdat het beide buiten de maatschappelijke werkelijkheid staat. In de toekomst zal echter duidelijk worden dat de metafysica echter geen fantasie is.”

Frans schildert ook veel in opdracht. Vooral portretten en dieren beeldt hij graag uit. Hierbij speelt het innerlijk van het model een belangrijke rol. Ook schildert hij veel landschappen en zeegezichten. In opdracht heeft Frans ook een tijd motoren getekend. Zelf heeft hij niets met deze sport, maar alles is in de ogen van Frans uit te beelden.

Het liefst schildert hij op houten dragers, maar op verzoek is linnen ook mogelijk. Bovendien beschildert Frans kale wanden, dit vaak in goed overleg. “De opdrachtgever heeft vaak al voor ogen wat de voorstelling moet worden, het is dan belangrijk om dit te weten te komen, om zodoende deze voorstelling uit te kunnen beelden”, zegt Frans.

Ook heeft Frans veel interesse in muziek. Als kind leerde hij zichzelf gitaarspelen en rond zijn twintigste heeft hij een tijd in een rockband gespeeld. Hoewel hij al tijden niet meer optreed en hij zich meer richt op het schilderen, is muziek nog steeds belangrijk voor hem. Hij speelt nog veel gitaar en luistert graag naar muziek. Net als zijn schilderwerk houdt hij het niet bij één bepaalde stijl. “Ik hou van alle muziek, mits het mooie muziek is”.

Frans woont samen met zijn vrouw in Leiden. Ze hebben drie volwassen dochters, die op zichzelf wonen.